Răspunsuri consultare

Echipa de organizare IGF.RO a condus o consultare publica in perioada martie-mai 2012, pentru a identifica subiectele percepute de romani drept importante pentru evolutia si stabilitatea Internetului in Romania. Contributia utilizatorilor de Internet este foarte importanta pentru definirea subiectelor selectionate pentru dezbaterea in cadrul IGF. Va invitam sa contribuiti in mod regulat la consultarile publice pe care le lansam si sa deveniti si voi o voce activa in cadrul IGF.

 

Care sunt principalele provocări la adresa Internetului în România și în lume?
Care sunt principalele probleme cu care se confruntă utilizatorii de Internet in România?
Ce subiecte ar trebui abordate în cadrul IGF România?
Cine ar trebui să participe la dezbaterea acestor subiecte?
Mesaj
Monopolul serviciilor și o posibilă viitoare lipsă de concurență prin dimensiunile furnizorilor de servicii. În ciuda evoluției rapide a tehnologiilor, se pare că serviciile nu se ieftinesc. Într-un cuvât incapacitatea furnizorilor de a aduce costurile de acces la valori care să permită utiilizarea în masă a Internetului.
1. Costuri de acces 2. Dreptul la viață privată și dreptul de a fi uitat 3. Educația privind accesul la conținutul online
1. Cum s-ar putea reduce și mai mult costurile de acces 2. Educația la grupele mici de vârstă privind avantajele și pericolele accesului pe Internet
Toți actorii acestei scene. Profesorii de școli și licee. Comitetele de părinți care sunt în fiecare școală
Mult, mult succes!
Faptul că politicienii consideră că cele mai bune soluții împotriva atacurilor virtuale (sql injection, deface, furt de parole, etc. ) sunt să dea pedepse mai aspre atacatorilor și să ofere guvernelor mai mult control asupra Internetului. Nu este nicio pedeapsă împotriva celor care din inprudență lasă datele noastre să fie corupte sau furate. O altă problemă este că Internetul nu are un sistem integrat prin care să furnizeze acces anonim celor ce doresc asta.
Internetul nu are acoperire foarte mare la noi în țară. În zonele rurale este foarte dificil să obții o conexiune la Internet.
Cele care ar putea rezulta in schimbari de politica: solutii legislative care sa impace libertatea de exprimare cu protectia minorilor, securitatea nationala si dreptul la proprietate. Decizii privind educatia IT in scoli - care sa treaca de programare si de "pericolele Internetului".
Politicieni, furnizori de internet, reprezentanți ai utilizatorilor Internetului.
Chestiunile de "guvernanta" si de jurisdictie mi se pare extrem de complicate. In egala masura, diferenta dintre UGC si jurnalism - si de protectiile de care se bucura fiecare dintre acestea prin legsilatie si documente de auto-regelemntare. Chestiunea drepturilor de autor - mergind pina la retelele peer-to-peer - este de asemenea spinoasa
Lipsa unei cyber-media literacy, un for legislativ care se repede sa legifereze fara sa stie ce legifereaza, perceptia ca Internetul este un spatiu ara reguli.
Toate cele de mai sus - cu accent pe media literacy.
Policy makers, societate civila, industrie, utilizatori - mai ales cei tineri.
Mi-as dori foarte tare sa trecem de formula "ne prezentam propriile firme/programe". Sa participam la dezbateri, nu sa asistam la un show de PR. Sa plecam cu ceva de facut - fiecare sau in comun.
Lipsa unei educatii a internetului in scoala. Se invata religie intr-un stat laic, dar tineretul se inchina la zeul WWW.
Introducerea educarii populatiei in spiritul Libertatii, drepturile si libertatile fundamentale nu inseamna sa faci ce vrei. Sunt 4 organizatii guvernamentale care colecteaza banii pe drepturile de autor. Cine le controleaza?
Influenta trusturilor media in parlamente, lobbyul facut pentru cenzura. Ieftinirea produselor originale, si omul nu mai "pirateaza".
Asociatiile civile care promoveaza libertatea internetului, legislativul.
JOS ACTA!