ICANN 41: lansarea programului pentru noi gTLD-uri

Posted · Add Comment

Cea de-a 41-a întâlnire a ICANN, care a avut loc săptămâna trecută în Singapore, a marcat finalul unui lung şir de dezbateri şi negocieri asupra unui subiect care s-a dovedit a avea o mulţime de puncte sensibile – lansarea programului pentru noi gTLD-uri. Printr-o decizie pe care mulţi s-au grăbit să o califice drept istorică, Board-ul ICANN s-a propunţat în favoarea lansării acestui program, prin adoptarea versiunii finale, cu numărul 6, a Ghidului Aplicantului (document care stabileşte condiţiile şi procedurile aferente înregistrării unui nou gTLD).

În decembrie anul trecut vobeam despre faptul că lansarea programului a fost amânată ca urmare a faptului că guvernele (reprezentate în ICANN prin Comitetul Consultativ Guvernamental – GAC) şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o serie de prevederi ale Ghidului Aplicantului care ridicau anumite probleme şi care necesitau clarificare înainte de luarea unei decizii finale Acestea se refereau, printre altele, la protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, la separarea funcţională între registru şi registrar, la obiecţiile care ar putea fi ridicate de către guverne cu privire la o aplicaţie pentru un anumit gTLD care ar putea ridica probleme la nivel naţional, la problema sprijinului care ar trebui alocat potenţialilor registranţi din ţările în curs de dezvoltare. Ce s-a întâmplat de atunci? Conform regulilor de funcţionare ale ICANN (ICANN bylaws), Board-ul şi GAC s-au angajat într-o serie de discuţii şi consultări menite să conducă la identificarea de soluţii care să fie acceptabile pentru ambele părţi. Dacă iniţial au existat în jur de 80 de “chestiuni problematice” semnalate de către guverne, cele mai multe dintre acestea au fost “soluţionate” pe parcursul discuţiilor. Totuşi, în comunicareatransmisă Board-ului la începutul întâlnirii din Singapore, guvernele atrăgeau atenţia asupra faptului că încă existau chestiuni care necesitau soluţionare înainte de adoptarea oficială a programului pentru noi gTLD-uri. Aceste chestiuni se refereau, în principal, la problemele de natură competiţională generate de decizia Board-ului de a permite integrarea verticală registru-registrar, la anumite aspecte referitoare la protecţia deţinătorilor drepturilor de proprietate intelectuală şi la posibilele forme de sprijin pentru aplicanţii din ţările în curs de dezvoltare.

Pus în faţa situaţiei de a alege între a respecta solicitarea formulată de către GAC de a amâna lansarea programului până la soluţionarea tuturor problemelor existente şi a răspunde dorinţei unei părţi foarte largi a comunităţii Internet internaţionale care aştepta o decizie favorabilă, Board-ul a ales a doua opţiune, generând, aşa cum era de aşteptat, atât mulţumire, cât şi nemulţumire. Guvernele au luat act de decizia Board-ului şi şi-au exprimat, pe de o parte, aprecierea faţă de potenţialele oportunităţi reprezentate de noile gTLD-uri, şi, pe de altă parte, îngrijorarea cu privire la faptul că anumite elemente ale avizului său nu au fost luate în considerare. Sectorul privat şi societatea civilă, şi-au manifestat, în mare parte, aprecierea faţă de această decizie.

Decizia a fost, aşadar, luată. Dar ce înseamnă, de fapt, această decizie? Într-o explicaţie extrem de scurtă, înseamnă că este posibilă înregistrarea, ca gTLD, a aproape oricărui nume, indiferent de semnificaţia acestuia. De ce spun “aproape”? Pentru că deşi, teoretic, pot fi depuse aplicaţii pentru orice nume, o aplicaţie poate fi respinsă dacă ICANN consideră că nu sunt respectate condiţiile stabilite în Ghidul Aplicantului (condiţii care se referă atât la numele propus, în sine, cât şi la potenţialul registru) sau dacă decide să accepte obiecţiile formulate împotriva aplicaţiei respective (de către anumite comunităţi, guverne, etc).

Board-ul ICANN a anunţat că o primă perioadă de aplicaţii pentru noi gTLD-uri va fi deschisă în ianuarie 2012 şi se va încheia în aprilie 2012. Acesta este, în momentul de faţă, singurul lucru cert cu privire la noul program. Câte şi ce fel de aplicaţii vor fi depuse în această primă rundă, cum se va derula procesul de evaluare, câte gTLD-uri vor fi aprobate şi introduse în DNS, ce impact va avea introducerea lor asupra securităţii, stabilităţii şi integrităţii DNS, ce beneficii vor aduce noile gTLD-uri şi cui – toate acestea sunt chestiuni despre care se pot face doar presupuneri. Decizia Board-ului de a adopta Ghidului Utilizatorului nu reprezintă doar finalul lungului şir de discuţii şi negocieri, ci şi începutul unui “experiment” mult-aşteptat asupra căruia vor fi aţintite o mulţime de priviri. Rămâne de văzut ce fel de rezultate va avea acest experiment…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *